Impresii de lectură

în lumea ficțiunii

în lumea ficțiunii

  Jurnalul meu de lectură

Ce am reținut din textul lecturat ?

Care sunt cuvintele -cheie ale acestui text literar?

Ce sentimente mi-a provocat lectura?

Ce amintiri din experiența proprie mi-a trezit lectura textului?

Ce mi s-a părut interesant/ deosebit la acest text literar?

Cu ce alte texte aș putea compara textul citit? E o carte pe care aș reconada-o spre lectură?

Anunțuri

17 gânduri despre „Impresii de lectură

 1. Nu as recomanda aceasta carte deoarece mi s-a parut foarte plictisitoare si pentru mine nu a avut nici un inteles.Aceasta carte mi-a starnit o oarecare revolta impotriva personajului Ioana,care il desconsidera pe Andrei.De altfel si finalul mi se pare revoltator,consider ca Ioana nu merita sacrificii din partea lui Andrei.
  Pentru mine cuvintele cheie sunt:obsesie,diferente,moarte si iubire neimpartasita.
  Am avut si eu parte de o experienta asemanatoare cu textul,in care o persoana purta anumite sentimente pentru mine,dar pe care eu nu le impartaseam,iar in cele din urma am ajuns la un conflict,pentru ca el nu intelegea faptul ca eu nu am nici un fel de sentiment fata de el.
  Dar ceea ce mi s-a parut interesant la acest text este iubirea tainica purtata de Andrei pentru Ioana timp de la 6 ani.

 2. nu mi-a placut acest text deoarece mi s-a parut foarte plictisitor din cauza descrierilor foarte lungi ale spatiului ale trairilor personajelor si a avut un sfarsit foarte tragic moartea lui Andrei si eu ma asteptam la cu totul si cu totul altceva.cuvintele cheie ale acestui text sunt:iubirea , obsesia moartea . Consider ca fiecare om a avaut in o experienta asemanatoare cu cea a Ioanei de cineva care sa fie sufocat .
  Mi s-a parut interesant iubirea eterna pe care Andrei i-o purta si era in stare dwe orice pentru ea chiar sa se impuste daca nu il lasa sa-i sarute mana fientei lui iubite .
  aceasta lectura mi-a provoca sentimentul de revolta din cauza Ioanei care din punctul meu de vedere nu stie sa aprecieze persoanele care ii sunt aproape.

 3. Nu recomand cartea deoarece sugereaza o iubire neimplinita care sfarseste tragic datorita gestului neasteptat al personajului Andrei care se va sinucide.Un alt motiv este faptul ca apar descrieri ample ale infatisarii si trairilor personajelor si a spatiului.
  Din punctul meu de vedere cuvintele cheie ale textului sunt:obsesie,lectura,conflict,iubire,indiferenta.
  Ceea ce am retinut din text este faptul ca Andrei era indragostit de Ioana,dar acest sentiment se va transforma pe parcurs intr-o obsesie.O alta idee importanta din punctul meu de vedere este faptul ca tatal Ioanei doreste sa o marite cu un print pentru o continuitate a neamului.Pesonajul feminin este conturat diferit in dramaturgia lui Camil Petrescu aceasta fiind prezentata ca fiind putrnica,inteligenta avand modele importante care o vor indruma in viata precum Suzana Boiu.
  Personajele definitorii ale operei sunt Ioana,Andrei si domnul Boiu,acestea reprezentand sufletele tari ale textului.
  Sentimentul trezit pe parcursul lecturarii operei a fost unul de bucurie pentru ca Ioana a fost conturata ca fiind o femeie puternica,stabila si inteligenta,dar in sufletul meu a aparut si o oarecare revolta pentru ca apareau foarte multe sentimente contradictorii nereusind sa se implineasca dragostea dintre cele doua personaje datorita mentalitatii diferite.

 4. Nu as recomanda cartea deoarece textul se termina dramatic cu moartea personajului Andrei. De asemenea exista o descriere ampla a trairii si a spatiului .Totusi la acest text ma impresionat faptul ca Andrei a recunoscut ca el o iubea foarte mult pe Ioana.In opinia mea cuvintele cheie ale acestui text sunt:duel, iubirea, vanator de comori, conflict. Ceea ce am retinut din acest text este faptul ca Ioana este contruita ca un personaj cu o personalitate puternica, superioara, inteligenta,Ioana noaptea il vedea pe acest peroanaj puernic iar ziua il vedea slab iar Andrei era foarte indragostit de acest personaj ,Andrei a recurs la santaj spunanadui ca se va sinucide daca nu ii va saruta mana acest santaj reusind acest lucru.Actiunea acestui text se poate gasi si in ziua de astazi sentimentul fiind de monotonie.Personajele cu suflete tari ale acestui text sunt Ioana, Andrei si domnul Boiu.

 5. Piesa „Suflete tari” m-a impresionat, deoarece este complet diferita fata de oricare alta opera de a lui Camil Petrescu. Este pentru prima data cand femeia este prezentata ca un tip al geniului, intelectuala. impunatoare care lectureaza, colectioneaza diferite tablouri/icoane/obiecte de arta, este pasionata de istoria nationala si a familiei sale, dar toata aceasta imagine puternica a acesteia este distrusa de catre iubirea (adulter) dintre ea (Ioana) si Andrei.
  Unul dintre lucrurile care m-au impresionat din aceasta opera a fost imaginea femeii intelectuale si a imprejurarilor istorice in care se afla aceste personaje. Continuiatatea familiei boieresti, Boiu, depinde de personajul feminin, Ioana, singurul copil in viata a lui Matei Boiu, dar aceasta esueaza de a indeplini visul tatalui.
  Ce m-a dezamagit extraordinar in aceasta opera a fost deznodamantul, iubirea celor doi a fost in van, iar pana la urma nu a fost iubire autentica, desi ma asteptam la o iubire puternica in cazul unor doua personaje exceptionale.
  Personal nu as recomanda aceasta opera pentru lecturare, dar sunt extrem de curioasa sa vad aceasta piesa pusa in scena.
  Maris Maria. Clasa a X-a B.

 6. 1. In acest text actiunea se concentreaza asupra trairilor lui Andrei Pietraru. Acesta este bibliotecar in casa lui Matei Boiu. Andrei este indragostit de fata acestuia ,Ioana, care la inceput nu este interesata el. Culai ,prietenul lui Andrei,ii propune acestuia sa se intoarca in sat dar Andrei refuza fiind hotarat sa-i marturiseasca Ioanei dragostea lui. Ioana nu-l baga in seama si este chiar ironica cu el .Apoi aceasta devine atrasa de el. Cei doi sunt impreuna,iar Ioana i spune lui Andrei ca trebuie sa i marturisesca lui Matei,tatal ei, relatia lor. Matei este revoltat si nu este de acord cu relatia acestora. El spera sa o casatoreasca pe Ioana cu un boier. Andrei ramana singur cu Elena in camera. El i saruta mainile si apoi pe gura,iar Ioana intra chiar atunci in camera. Se despart ,iar Andrei se va impusca in piept cu un revolver dar scapa cu viata. La sfarsit Andrei se va intoarce impreuna cu Elena si Culai.
  2. Iubire neimplinita ,suferinta,tragedie.
  3. Aceasta lectura mi-a trezit sentimentul de compasiune fata de Andrei . El sufera si iubirea lui fata de Ioana nu se va implini.
  4. O singura amintire as putea asocia cu aceasta piesa de teatru .La fel ca Ioana care este fascinata de tabloul cu Suzana Boiu, si eu am un tablou la care tin enorm care reprezinta chipul unei femei. Apreciez foarte mult expresivitatea portretului si modul cum au fost aplicate culorile.
  6. L-as compara cu Enigma Otiliei. La fel ca si in ,,Suflete tari” iubirea dintre Otilia si Felix nu se va implini.

 7. 1.Cartea incepe cu scena cand Ioana se duce la tatal sau Matei pentru ai cere acestuia sa nu mai aibe loc duelul intre Andrei si Bazid.Intreg textul face referire la relatia dintre Ioana si Andrei.La inceput Ioana nu era indragostita de acesta,aceasta poveste se schimba atunci cand aceasta incepe sa se indragosteasca de el.Matei dorea sa faca parte dintr-un partid,dar acest lucru nu se intampla.Intreaga relatie dintre cei doi se precipita atunci cand Ioana il prinde pe Andrei in compania Elenei care era o servitoare indragostita de asemenea de Andrei.El se impusca in piept,dar datorita prezentei doctorului aceste este salvat.Relatia dintre cei doi era secreta,Ioana i cere sa faca oficiala relatia si in fata tatalui ei.Dupa toate cele intamplate acesta va pleca la tara cu Elena care va avea grija de el.
  2.Drama,iubire,tragedie.
  3.Aceastra lectura mi-a creat un sentiment foarte placut datorita povestii de iubire dintre Ioana si Andrei,care se destrama datorita unui gest afectiv facut de Andrei fata de Elena.
  4.Nu mi-a trezit nici o amintire deoarece nu am avut o experienta asemanatoare cu cea a textului.
  5.Mi sa parut foarte interesant sfarsitul povestii deoarece nu ma asteptam sa aibe un final tragic.

 8. 1.In aceasta piesa de teatru este vorba despre drama traita de Andrei Pietraru in casa boierului Matei Boiu din Bucuresti. El se afla acolo de 6 ani si lucra ca blibliotecar. Venise impreuna cu Elena care lucra tot acolo, ca servitoare. Acesta refuza sa plece de aici deoarece era indragostit de Ioana Boiu, unicul copil pe care il mai avea Matei dupa ce baiatul lui murise. In incipitul piesei apare un ziarist care venise in casa sub pretexul ca ii va citi domnisoarei Boiu un portret pe care il facuse. Scopul acestuia era de fapt sa afle daca Matei va accepta sa intre intr-unul dintre partidele din acea vreme. Sinesti, un avocat, cumnat cu tatal fetei care a fost logodnica lui Andrei, avea rolul de a-l convinge pe Matei sa intre in acel partid politic. Acesta va refuza fara sa stea pe ganduri. Maria era sotia lui Sinesti si prietena foarte buna cu Ioana. La un momendat Matei crede ca aceasta ii impartaseste sentimentele dar aceasta speranta se spulbera repede. Ioana are 30 de ani si refuzase sa se casatoreasca pana atunci. Ea apare in scena prezantandu-le celorlalti un portret cu una dintre stramoasele ei si anume Suzana Boiu. Aceasta refuzase de asemenea casatoria cu alti boieri si se daruise unui haiduc.
  Andrei este vizitat de prietenul sau din copilarie, Culai. Culai venise la el deoarece isi dorea sa-l ia la tara, dar acest lucru e imposibil deoarece afla curand ce il tine aici. Incearca sa-l descurajeze, dar nu reuseste. Andrei jura ca se va impusca in cap daca nu va reusi sa sarute mana Ioanei pana la miezul noptii. Asadar cu ajutorul Elenei, care e indragostita de el intra in camera Ioanei, un fel de sanctuar interzis pana atunci pentru el. El ii marturiseste totul dar ea initial il ia in bataie de joc. Devenind autoritar si amenintand ca se va sinucide aceasta lasa garda jos. Timp de o saptamana au relatii intime.
  Matei vrea sa plece iar Andrei vede in asta un prilej pentru a fi singur cu iubita lui. Ea insa, doreste ca acesta sa-i marturiseasca tatalui ei totul pt ca nu-i place sa traiasca in secret. Matei afla si se supara foarte tare, apoi pleaca. Elena vine sa-si ia ramas bun de la Andrei, iar el constientizand ce inseamna iubirea neimplinita, o saruta. In acel moment Ioana intra in camera si ii vede. Se supara foarte tare, iar Andrei spune ca pt a-i demonstra se va impusca.Ea nu crede dar el chiar o face. Glontul ii intra in piept iar Culai il salveaza. Relatia lui cu Ioana se spulbera plecand cu Elena la tara.

  2. Suflet, Tragedie, Iubire

  3. Sentimentul provocat a fost cel de admiratie pentru Andrei.

  4. Petrec mult timp in bliblioteca. Atat.

  5. Iubirea lui Andrei.

  6. Act venetian.

 9. Personal, as recomanda opera „Suflete tari” de Camil Petrescu deoarece consider ca este o opera originala, complet diferita fata de celelalte piese de teatru pe care le-am lecturat pana in prezent. Mi se pare deosebit modul in care este construita Ioana. E femeia puternica, superioara, inteligenta si cultivata, unica in dramaturgia lui Camil Petrescu.
  Initial am fost impresionata de caracterul ei puternic, sentiment care s-a stins odata cu slabiciunea de care a dat dovada in iatac. Sunt de parere ca singura ei salvare din prizonieratul livrescului ar fi fost sa experimenteze iubirea alaturi de un caracter la fel de puternic si cu acelasi statut social.
  Dora Suilea – clasa a X-a B

 10. Am lecturat cartea audio “Suflete tari” de Camil Petrescu si as recomanda-o deoarece este o poveste frumoasa de iubire.Cel mai mult mi a placut de Andrei personajul care este „inebunit” dupa Ioana si curajul sau de la sfarsitul textului cand si a recunoscut iubirea fata de Ioana.

 11. Am „lecturat” cartea in format audio si este o carte pe care as recomanda-o tuturor cititorilor deoarece este o lectie de viata in care poveste de dragoste dintre Andrei si Ioana,are un sfarsit destul de nefericit si care destrama aceasta poveste de iubire dintre cei doi.Textul are legatura cu experienta mea de viata,chiar eu am cunoscut un prieten care a trecut prin aceleas stari traite de Andrei in opera.Finalul textului nu las recomanda deoarece mi se pare ca Andrei intra in panica deoarece este prins cu Elena de catre Ioana si recurge la un gest extrem.

 12. ” Am lecturat cartea audio” mi-a placut cartea si as recomanda-o pentru ca mi-a placut curajul lui Andrei Petrarcu de as arata sentimentele fata de Ioana Boiu, si ia marturisit si tatal Ioanei chiar daca el era un simplu bibliotecar. Ce nu mi-a lpacut a fost finalul deoarece eu ma asteptam la un final fericit.

 13. As recomanda aceasta opera deoarece este foarte diferita de restul pieselor de teatru,avand un aspect realist,a schtat o o relatie de dragoste credibila,care ca si in viata reala nu se termina mereu cu un „happy end”,dovedind ca barierele sociale nu sunt atat de usor de trecut cum se subliniaza in alte opere dar si mass media.In acelasi timp arata fragilitatea iubiri dintre cei doi,iubire care se sfarama din cauza unei simple neintelegeri.
  Bobaru Alin XI-B

 14. Eu am lecturat cartea in format audio . Mie personal mi-a placut aceasta carte si as recomanda-o pentru ca este complet diferita de celelalte carti pe care le-am lecturat . Mi s-a parut interesant ca o femeie atata de „superioara” celorlalti (Ioana) ajunge in cele din urma sa se indragosteasca de un simplu bibliotecar . Mi-a placut si felul in care Andrei Pietraru o abordeaza pe Ioana si „amenintarile ” lui de a se sinucide daca nu o avea , care in cele din urma se raneste pentru a-i dovedi iubirea . Personajele sunt construite cu caractere diferite unele puternice , altele mai putin puternice . Singurele personaje care m-au impresionat cu adevarat sunt Ioana si Andrei Pietraru deoarece doresc ca toti sa stie despre iubirea lor , dar in final iubirea lor se stinge .

 15. Nu as recomanda opera „Suflete tari” de Camil Petrescu deoarece am avut impresia ca este o dragoste superficiala intre Ioana si Andrei, mai ales dupa acea noapte in care Andrei i-a marturisit sentimentele Ioanei, mi s-a parut ca Ioana i-a acceptat sentimentele de teama.Nu mi-a mai placut opera deoarece personajul Andrei are un comportament impropriu, vorbele sale din scena iatacului nu erau potrivite, iar comportamentul lui pe tot parcursul operei mi s-a parut fals.
  Toma Denisa – clasa a XI-aB

 16. Am „lecturat” cartea. Nu mi-a placut aceasta carte si nu as recomanda-o deoarece povestea de iubire dintre Ioana si Andrei are un final tragic iar iubirea Elenei fata de Andrei nu primeste raspuns.
  Am intalnit situati similare in viata de zi cu zi si consider ca este destul de neplacut.

 17. Am „lecturat” cartea.Nu mi-a placut si nu as recomanda-o la nimeni deoarece Ioana nu trece peste barierele societatii chiar daca il iubeste pe Andrei,ea se poarta si ii vorbeste lui Andrei ca unui servitor de rand.Iar finalul este unul tragic atunci cand Andrei se inpusca in fata Ioanei deoarece considera ca viata fara ea numai are sens.
  Cunosc si eu persoane apropiate care se aseamana cu personajul lui Andrei prin modul de a gandi .Ei considera ca viata fara persoana iubita nu are sens si aveau tentative de suicid.
  Predsecu Elena-Clasa a XI-a B

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s