Impresii de lectură

 • afish_omulpubela_martieS-a spus adesea că piesele lui Matei Vișniec se cer recitite pentru că ele te invită să le descoperi substanța și strategiile de seducție. Împărtășiți acest punct de vedere? Justificați-vă răspunsul!
 • Cartea Teatrul-descompus sau Omul pubelă de Matei Vișniec e o operă pe care ați recomanda-o spre lectură sau nu ?
 • Întâlnirile cu textele lui Matei Vișniec provoacă șocul, entuziasmul, uimirea…senzația că intri într-un univers altfel-fragmentar, poetic , racordat la miracolele și ororile existenței. Ați trăit aceste sentimente lecturând piesa Omul-pubelă?
 • Care sunt elementele de neobișnuit pe care le-ați sesizat în urma unei prime lecturi a textului, comparativ cu textele dramatice pe care le-ați studiat
 • În ce măsură vă regăsiți în textul lecturat?Vorbește textul despre dramele existențiale ale omului de azi?
 • Ați dori să vizionați un spectacol care să pună în scenă opera lecturată? De ce?
Reclame

20 de gânduri despre „Impresii de lectură

 1. 1. Initial aceste piese mi s-au parut o mare harababura de nonsensuri. Abia apoi meditand la ceea ce se gasea dincolo de aparente am realizat cata importanta aveau. Intr-adevar, in spatele fiecarei piese se ascunde realitatea exacta in care traim. As dori sa o mai recitesc inca odata si inca odata pentru ca este practic imposibil sa nu iti scape ceva.

  2. As recomanda-o doar persoanelor deschise spre acest tip de piese si evident oamenilor maturi, intelectuali. Un tanar sau un copil ar putea sa ia nonsensurile drept sensuri fara sa caute esenta in ele, iar asta l-ar putea face sa-i displaca total.

  3. Dupa ce am lecturat aceasta piesa mi-a fost greu sa revin la lumea normala, sa vad in fiecare lucru o atributie banala, chiar si noaptea am visat nonsensuri, incercand sa le gasesc o dezlegare, un inteles.

  4. Elementele de neobisnuit au fost monologul, s-ar fi parut ca un singur om trece prin toate acele intamplari, dar si faptul ca toate lucrurile normale au capatat un sens adanc.

  5. Ma regasesc total in acest text deoarece este vorba de dramele existentiale ale fiintei umane. Cred ca toti trecem prin acele situatii mai devreme sau mai tarziu.

  6. Da, mi-as dori foarte mult. Sunt curioasa cum e posibil sa se puna in scena, pare imposibil si cred ca ar fi interesant sa vad prin ce stari trece actorul interpretand aceasta piesa care este destul de dificila.

 2. Citind doar o singura data cartea am ramas cu o impresie mai putin placuta despre carte.
  Am ramas surprins ca un autor sa puna in scena anumite situatii banale precum un cal care te urmareste zi si noapte sau o sceneta cum ar fi masina de transportat cadavre.
  NU as recomanda cartea spre a fi citita ,deoarece daca eu nu am inteles nimic din ea ,cred ca nimeni nu o sa inteleaga ,doar daca stai o anumita perioada sa zabovesti asupra ceea ce doreste autorul sa exprime.
  Ceea ce nu mi-a placut acestei opere a fost ca nu are o poveeste,si nu am simtit nici un moment de emotie in carte.
  Da,as dori sa vizionez un spectacol ,care sa puna in scena opera’’Omul Pubela’’deoarece sunt curios cum regizorul pune in scena un astfel de spectacol ,deoarece este mult mai dificil sa pui un astfel de spectacol in scena , comparativ cu unul clasic
  In concluzie pe mine nu m-a atras acest text ,clasificandu-l ca fiind un text banal alturanduse operlor care nu mi-au placut si anume:Iona si Scaunele .

 3. Da si nu.As recomanda cartea deoarece Matei Visniec este unul dintre autorii caruia ii place sa aduca cititorul intr-un „alt univers”. Nu recomand cartea spre lectura deoarece nivelul de dificultate , de intelegere a acesteia este destul de mare pentru a ne da seama la ce se refera autorul.

  Da.In timp ce citeam prima parte in care vorbea despre cercul facut cu creta neagra in care el se simtea protejat de lumea exterioara. Incercam sa imi imaginez ce este defapt acest cerc in care oamenii se simt protejati si se regasesc pe ei si eram foarte entuziasmata deoarece imi doream sa am si eu un cerc al meu in care sa stau , sa nu ma poata atinga nimeni si sa pot fi protejata de tot ce inseamna „rau” din exterior.

  Elementele de neobisnuit pe care le-am sesizat sunt faptul cum el tinea in casa foarte multe animale si cum dormea cu ele in pat fiecare avand cate un loc langa el.
  Un alt element neobisnuit a fost faptul cum acel caine manca dintr`un om iar el in loc sa simta durere,simtea doar placere. Cel mai neclar element a fost acela cand erau 3 personaje iar unul dintre ei trebuia sa spuna cuvantul „sfoara” .

  Da.As vrea sa vizionez un spectacol deoarece sunt foarte curioasa cum ar pune regizorul in scena aceste probleme existentiale

 4. Sincer,nu inteleg de ce aceasta piesa ar putea fi recomandata sau recitita.Dar asta depinde de modul fiecarei persoane de a intelege textul.Eu nu as recitit aceasta piesa,pentru mine a insemnat un chin si nimic mai mult.Am ramas socata pe parcurs ce lecturam acest text,pentru ca in loc sa imi starneasca curiozitatea ma dezgustat(episodul cu melcii).
  Mai degraba prefer piesa”Suflete tari”,unde ai o tema,iti poti da seama despre ce este vorba,poti dezbate pe aceasta piesa,spre deosebire de opera lui Matei Visniec.
  Pentru ca textul acesta este inaccesibil,am trait sentimentul de frustrare.Din punctul meu de vedere,singurul sens pe care il are aceasta opera este ca se aseamana foarte bine cu sufletul nostru.Traim multe emotii,dramatizam,exageram,de multe ori nu reusim sa exprimam corect ceea ce vrem sa spunem,lasam multe lucruri de interpretat si sustinem sus si tare ca nu suntem intelesi.

 5. 1.Consider ca ar trebuie recitita deoarece la prima lecturare cu siguranta cititorului i-au mai scapat unele detalii.

  2.Nu as recomanda cartea spre lectura deoarece personal nu mi-a placut. La prima vedere m-a surprins deoarece e scrisa intr-un fel cum nu am mai cititi pana acum (prefer textele clasice) ,insa mi s-a parut fara sens iar unele pasaje erau absolut grotesti.

  3. Nu am trait astfel de sentimente poate doar de dezgust fata de anumite situatii de-a dreptul ciudate.

  4.Sunt de parere ca abordeaza anumite drame existentiale a omului de azi insa personal nu ma regasesc in textul lecturat.

  5. As dori sa vizionez un spectacol cu aceasta piesa din curiozitate. M-ar interesa sa vad modul cum este pusa in scena si felul cum actorii isi interpreteaza rolurile din acest text.

 6. Cred ca este necesara recitirea pieselor de teatru deoarece spre exemplu eu nu am inteles adevaratul sens sau adevaratul mesaj. Recomand lecturarea Teatrului descompus sau Omul pubela deoarece pana si mie care nu citesc prea mult mi-a placut deoarece este usor de citit, nu iti ia prea mult timp si daca te straduiesti poti intelege si mesajul transmis. Am trait un sentiment asemanator lecturii „Omul din cerc” .De multe ori imi place sa stau singur, intr-un singur loc fara sa ma deranjeze nimeni, sa aud linistea si daca vine cineva in „cercul” meu se pierde toata placerea. As dori sa vizionez un spectacol care sa puna in scena „Omul pubela” deoarece cred ca nu poate fi reprezentata de doua ori identic

 7. 1. Impartasesc acest punct de vedere deoarece la prima vedere totul ti se pare bizar, iar apoi dupa ce mai recitesti cartea o sa iti dai seama de anumite sensuri si ce doreste autorul sa transmita. El da frau liber imaginatiei, iar acest lucru il face pe cititor sa fie interesat de operele sale.
  2. Recomand cartea Omul Pubela deoarece in opera intalnesti o lume diferita o lume in care noi nu cred ca am putea trai, dar acest lucru se poate face doar citind cartea si imaginandu-ti o lume ciudata si dusa la extrem cum de altfel intalnim si in opera.
  3. As dori sa vizionez un spectacol deoarece sunt curios cum pot pune ei anumite scene banale la prima vedere, de exemplu in opera Omul Pubela este o poveste in care autorul se contopeste cu animalele iar acest lucru ar fi interesant de vazut sau cand cainele incepe sa il manance, iar acesta nu schiteaza nici un gest dar mai mult el intreaba cat mai are de trait.
  4. Opera “Omul Pubela” are o gramada de elemente neobisnuite, iar acest lucru il face special fata de celelalte opere clasice studiate cum ar fi “Act Venetian”. Faptul ca la prima citire a operei Omul Pubela totul ti se pare banal si ciudat iti creste curiozitatea de a afla sensul povestilor puse in scena.

 8. Parerea mea este ca piesele lui Matei Visniec ar trebui recitite deoarece la prima vedere textele sunt destul de greu de interpretat,iar recitind-o vei descoperi anumite pasaje peste care ai trecut si iti vei da seama ca fiecare cuvant are intelesul lui.
  As recomanda cartea deoarece sunt de parere ca este o carte care pune toti oamenii pe ganduri atunci cand o citesc,incercand sa inteleaga ceea ce autorul vrea sa spuna.
  Primul element neobisnuit pe care l-am sesizat citind aceasta carte a fost sa descopar ca este formata din mai multe povesti care nu par sa se lege una de cealalta.Al doilea element neobisnuit pe care l-am sesizat a fost faptul ca se diferentiaza de textele dramatice clasice.
  Ma regasesc intr-o oarecare masura in textul lecturat deoarece se vorbeste despre dramele existentiale ale omului din ziua de astazi.
  As dori sa vizionez un spectacol care sa puna in scena opera lecturata deoarece nu am mai vazut o piesa de teatru altfel decat cele clasice iar aceasta piesa este diferita si sunt curioasa sa vad cum s-ar face legatura intre monologuri.

 9. Eu cred ca acest text trebuie recitit deoarece s-ar putea sa fi pierdut anumite detalii, dorind sa cunosti finalul textului. Cartea Teatrul-descompus sau Omul pubelă de Matei Vișniec e o operă pe care as recomanda-o spre lectura deoarece este deosebita de celelalte texte, dar pe de alta parte textul a fost oarecum dificil deoarece partile nu aveau foarta mare legatura intre ele.Unul dintre elementele ciudate din text a fost faptul ca oamenii isi puteau spala creierele, un alt element ciudat au fost melcii cand acestia erau peste tot, fluturii, bataia in oglinda prin aceasta bataie se cerea ajutor, mancatorul de carne. Senzatia care mi-a trezit-o acest text este de frustrare deoarece nu am inteles sensul textului, mesajul pe care este transmis prin aceste parti.Nu ma regasesc in textul lectuear.As dori sa vizionez acesta opera deoarece as dori sa vad cum este transpusa pe o scena.Clasa a XII a B

 10. nu recomand aceasta carte spre lectura pentru ca nu putem intelege prea multe din acele fragmente, desi m-a impresionat faptul cum descria lumea aceea in care se intamplau atatea fara a sti ce sunt si de unde vin.Acest text mi-a provocat uimirea deoarece personajul era pus in multe situatii inexistente.Comparativ cu textele dramatice clasice acest text avea o structura neobisnuita si lipsa aproape in totalitate a didascaliilor. Iar din aceasta cauza nu intelegeam prea mult. Citind aceasta lectura unele fragmente ma faceau sa simt acele animale groaznice cum ar fi „sarpele ” care imi transmitea o sumedenie de fiori de frica .In legatura cu dramele existentiale ale omului cred ca se refera mai mult la sufl;etul si la sentimentele omului de astazi si de faptul caci , cautam raspunsuri la ceea pe care nu le vom putea afla.
  Mi-as dori sa vad aceasta piesa prezentata pe scena pentru ca sunt curioasa cate personaje ar putea aparea si cum va fi prezentata poate asa vom intelege mai bine ceea ce vrea sa ne transmita Matei Visiniec prin opea aceasta.

 11. >Parerea mea este ca ele se cer a fii recitite doarece atunci cand citesti pentru prima oara cartea pierzi multe detalii in dorinta de a vedea ce se intampla mai departe.Acest lucru depinde de la persoana la persoana,sunt persoane care inteleg si retin detaliile de la prima citire lectura. Insa eu nu am retinut anumite detalii deoarece descriierile mi se pareau exagerate.

  >Mie aceasta carte nu mi-a placut si prin urmare nu o pot recomanda, deoarece parerea mea este ca au multe descrieri care te inspaimanta.(episodul cu fluturii sau cel cu alergatorul)

  >Pot spune ca am fost socata oarecum de modul in care se sarea de la o situatie la alta,si in acelasi timp imi imaginam cum fluturii si melcii sunt stapanii lumii,insa mi sa parut putin frustrant cum niste vietati atat de inocente precum fluturii pot prinde cu usurinta viata in acele descrieri si au facut rau. Tot sentimentul de frustare imi provoca si trecerea rapida de la o descriere la alta.

  > Se fac descrieri mai ample , capitolele nu sunt in ordine,absenta indicatilor scenice .

  > In textul dat atat eu cat si ceilalti adolescentii de varsta mea ne putem regasii deoarece amestecarea capitolelor seamana cu haosul din viata multora, o alta asemanare a textului cu viata noastra a adolescentilor este pasivitatea de exemplu momentul in care un personaj constata faptul ca a ramas singur in intregul oras.

  > As dorii sa vizionez un spectacol pus in scena,asa voi retine mult mai multe detalii,as putea vedea teama si frica dar si pasivitatea oamenilor care „traiesc acele experiente”.

 12. Sunt de parere ca piesele lui Matei Visniec trebuie recitite pentru a-ti reaminti anumite detalii pe care nu le-ai remarcat dar si pentru faptul ca aceste piese sunt greu de interpretat.
  As recomada aceasta carte deoarece mie mi-a placut foarte mult,este o piesa de teatru cu elemente comice.
  Titlurile povestiilor sunt iesite din comun care caracterizeaza intreaga poveste.Comparativ cu alte texte dramatice,aceasta piesa este una neobisnuita dar si comica in acelasi timp.
  Pot sa spun ca ma regasesc in aceasta piesa de teatru pentru ca este vorba despre anumite drame existentiale pe care omul de azi le traieste.
  As dori sa vizionez aceasta piesa deoarece mi s-a parut distractiva datorita comportamentului abordat dar si pentru faptul ca este diferita fata de textele clasice.

 13. In opinia mea textul trebuie recitit deoarece apar elemente neobisnuite cu care trebuie sa te familiarizezi fiindca cu timpul exista posibilitatea de a uita detaliile aparuta in text.
  Intr-o oarecare masura as recomanda cartea pentru ca aceasta sugereaza existenta omului si problemele in care ne afundam precum frica de nou acest lucru este sugerat in carte de partea numita „omul in cerc” care arata faptul ca fiecare om traieste parca incarcerat in acelasi spatiu incercand sa aduca alaturi de el toate lucrurile,astfel ajungand sa traiasca intru-n cerc vicios.O alta realitate sociala sugerata in carte este aceea ca fiinta umana ajunge de cele mai multa ori sa simta o singuratate crunta pe care o ocupa cu ajutorul comunicarii cu sine insusi sugerata in „Omul cu oglinda”.Pe de alta parte nu as recomanda cartea spre lecturare deoare apar elemente care pe mine m-au ingrozit precum atunci cand un om este mancat de un caine,un altul se mananca pe sine insusi sugerat in capitolul”Mancatorul de carne” sau atunci cand existau melci,fluturi sau capitolul „Spalatorul de creiere”.
  Nu ma regasesc in aceasta carte intr-o mare masura,dar cred ca tot ceea ce a fost scris se gaseate crunta realitate sociala precum faptul ca se incearca sa ni se induca multe lucruri sau se inceraca prizonieratul oamenilor.As dorii sa vizionez piesa de tetru pentru a vedea exact cum se intampla toate lucrurile,iar sentimentele sugerate au fost de groaza,prizonierat si uimire.

 14. 1.Odata citita nu poti sa iti dai seama insemnatatea anumitor sugestii din textul lecturat.Dupa parerea mea nu as mai recitii-o deoarece nu m-ia placut chear daca in unele povestiri m-am regasit.
  2.Aceasta carte ar trebuii recomandata doar unor iubitori de astfel de lecturi deoarece inchide in ea un univers absurd.
  3.Citind piesa am resimtit sentimentul de soc,frustrare la fel ca la „Scaunele” nevenindu-mi sa cred cum unii oameni pot asocia aceste texte cu viata reala.
  4.Studiind texte mai accesibile care se refere si oglindeste mai cu usurinta viata fiecarui om, elementul neobisnuit al acestei lecturi a fost absurdul , grotescul de care aceasta carte nu il ascunde deloc ba chear in scoate in evidenta.
  5.Una din povestirile in care m-am regasit a fost „Omul pubela”cel care culegea tot gunoiul din jurul sau iar ceilani il aruncau spre el cu usurinta. Aceasta am observat-o si in viata mea da la mine in loc de gunoi sunt vorbele rautacioase spuse de ceilani iar eu le iau si le port dupa mine.
  6.Nu as dori sa vizionez acest spectacol deoarece m-ia fost desul de greu sa-l citest din cauza aspectelor grotesti.

 15. Cu siguranta piesele sau textele lui Matei Visniec necesita o relectura sau mai multe deoarece consider ca el (Matei) nu pune pe foaie o simpla piesa de teatru ci pune pe foaie o intreaga filosofie. Asta imi aminteste obsesiv de caietele lui Emil Cioran care dupa o simpla lectura te obliga sa-ti pui o multitudine de intrebari dar spre mirarea mea, relecturarea acelor caiete mi-a oferit prilejul sa gasesc anumite raspunsuri bine conturate, si asta nu a facut decat sa-mi aseze un zambet placut pe fata. (Filosofia nu se citeste cu ajutorul ochilor ci alte organe de simt ajuta la intelegerea lor)
  In primul rand as recomanda „Omul Pubela” spre lectura deoarece nu pune in scena doar dramele existentiale prin care trece omul modern, face mult mai mult de atat. Citirea piesei de teatru( chiar daca doar o parte din ea) mi-a oferit sansa sa ma intreb, sa descopar, sa simt, practic imaginatia mea a luat-o razna… cartea mi-a creat o multitudine de ganduri, eram una cu acele senzatii, ma desprindeam din lumea fizica… deveneam „Omul Pubela”.
  Nu am cunoscut surprinderea citind aceasta piesa pentru ca personal sunt obisnuit cu astfel de texte si ganduri, ceea ce m-a surprins a fost faptul ca fiecare poveste ascunde ceva, sunt sigur ca acele linii textuale ascund sensuri profunde dar dezamagirea a fost de partea mea pentru ca nu am fost capabil sa descopar toate aceste sensuri si a aparut frustrarea, si mi-am spus singur ” esti un incapabil” iar cartea a sfarsit undeva in spatele patului, dar subcontientul meu nu mi-a dat pace nici cand luna imi statea usor asezata pe ganduri … am devenit obsedat sa descopar… ” ce inseamna asta ? ce inseamna aia ? de ce asa ? si nu altfel ? …
  In al doilea rand o oarecare imagine a neobisnuintei mi-a dat-o tablourile oarecum grotesti dar eu am refuzat sa cred sa imi autoinduc gandul ca aceasta imagine este una neobisnuita… dar m-a facut din nou sa-mi pun intrebarea … de ce, cand vine vorba de sexul unui barbat de animale care „mananca” o alta persoana … devin imagini grotesti ? se pare ca neobisnuitul provoaca omului sila.
  De la lecturarea primul text „omul din cerc” m-am regasit incredibil de mult si usor… cercul simbol al perfectiunii… omul introvertit … care se ascunde de uratul sau frumosul vietii in el insusi … pentru ca toate acele defecte sau calitati se pot gasi in propriile ganduri.
  Si cu siguranta as vrea sa vad aceasta piesa jucata pe scena… sa vad expresiile actorilor, trairile lor, uimire… dialog… faptul cum tragicul vietii se desfasoara in mod firesc …

 16. Recomand cartea Omul pubela spre lectura deoarece mie mi-a facut placere sa o citesc. In intamplarile scrise, Matei Visniec ne prezinta un „alt univers” greu de inteles pentru unii dar accesibil si amuzant pentru ceilalti. Pentru mine a fost amuzant si accesibil deci il recomand cu incredere.

  Textul lecturat vorbeste despre dramele existentiale ale omului de azi. In povestea „Omul cu calul” ne este prezentat felul in care omul se simte coplesit si scarbit de societate, de felul in care societatea ne impinge de la spate spre lucruri pe care noi nu vrem sa le acceptam.

  Nu, nu mi-as dori sa vad un spectacol care sa puna in scena opera lecturata deoarece mi-am creat o imagine vizuala a povestirilor iar o alta viziune pusa in scena poate strica farmecul lor.

 17. Personal, as recomanda cartea spre lectura deoarece pe mine m-a impresionat in sens pozitiv. Matei Visniec trateaza dramele existentiale ale omului de azi intr-o maniera unica si uneori chiar socanta. Lecturand Omul-Pubela traiesti sentimentul unei lumi miraculoase, dar totusi de actualitate.
  Consider ca o relecturare a acestui text ar fi esentiala, deoarece la o prima lecturare sunt observate ideile mai evidente, iar multe din sensurile anumitor fragmente scapa neobservate. Sunt de parere ca opera este o adevarata provocare.
  Comparativ cu textele dramatice pe care le-am studiat anterior, Omul-Pubela se remarca prin elementele absurde introduse in situatiile obisnuite de fiecare zi. Acestea sunt abordate intr-un mod neobisnuit, dar totusi sugestiv.
  Un spectacol care sa puna in scena Omul-Pubela ar fi binevenit, si s-ar remarca tocmai prin unicitatea si elementele de noutate pe care le promoveaza.

 18. Initial aceasta lectura m-i sa parut ciudata,fara vreun scop anume insa cu timpul mi-am dat seama de mesajul din spatele fiecarui monolog si cat de adevarate sunt unele mesaje chear si in ziua de astazi,as recomanda acesta carte spre lectura deoarece ne invata sa privim dincolo de aparente si sa vedem adevarata fata a lucrurilor.

 19. Eu as recomanda spre lectura aceasta carte deoarece mi s-a parut captivanta imaginatia autorului Matei Vișniec si ma facut sa descopar o altfel de lectura cu care nu m am mai intalnit pana acum.

 20. Omul-pubela de Matei Visiniesc m-a impresionat prin neobisnuitul sau. De exemplu: fluturii mari si colorati care omorau oamenii ( Nebuna LInistita), melcii care mirosea urat (Nebuna Febrila) si care ii izgonesc pe fluturi si de asemenea ploaia-monstru(Nebuna Lucida) care goleste toate lucrurile de sens ajungand sa controleze oamenii. Acest neobisnuit ilustrand o imagine apocaliptica a planetei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s